HÆLSPORE & ZONETERAPI
Jeg har selv været ”ejer” af en hælspore – eller inflammation i hælen, i to omgange, så jeg ved nøjagtigt, hvordan det føles, når en klient kommer til mig med denne ubalance og ønsker min hjælp til behandling af hælsporen.
Den første hælspore, jeg selv havde, den havde jeg glæde af i knap 2 år – med smerter hver dag, men det var før, jeg selv blev zoneterapeut og oplevede, hvor effektiv zoneterapi er til hælspore/inflammation i hælen.
Jeg har som zoneterapeut oplevet, at hvert tilfælde af hælspore, som er kommet til mig, de har fået lindret deres smerter betydeligt og/eller helt fjernet inflammationen.
HVAD ER EN HÆLSPORE?
Ordet ”hælspore” benyttes lidt som en ”alt over én kam” betegnelse for lidelser, der smerter omkring hælen, i hælen eller under svangen.
Den lidelse/ubalance man tænker på ved en hælspore er en inflammation i svangsenen – også kaldet Fascia Plantaris. Selve senen hæfter fra tæerne og til hælknoglen.
Symptomer på inflammation er først og fremmest smerter. Smerterne sidder oftest under hælen – lidt foran på hælpuden, men jeg oplever, at klienter fortæller, at deres smerter flytter sig. Smerterne kan også føles som en brændende smerte i svangen.
Smerterne er oftest værst om morgenen, men den aftager oftest, når man bevæger sig og foden bliver varmet op.
Når foden har været i ro og skal i gang igen i løbet af dagen, så er smerterne oftest slemme igen.
Nogen gange bliver det så slemt, at smerterne også er der i hvileposition og ved aflastning.
HVORFOR HEDDER DET EN HÆLSPORE?
Diagnosen ‘hælspore’, stammer i virkeligheden fra beskrivelsen af røntgenbilleder fra patienter med symptomer. Her kan man nogen gange se en lille udvækst på hælknoglen fortil, hvor svangsenen sidder fast. Det ligner på røntgenbilleder en lille ‘spore’ – deraf navnet. Tidligere mente lægerne, at det var denne spore, der var årsag til alle symptomerne.
Det har imidlertid vist sig, at der ikke er nogen klar sammenhæng mellem det at have en hælspore og det at have symptomer. Rigtig mange har symptomer men ingen hælspore på deres røntgenbilleder, mens der er mange, der har en hælspore, men aldrig symptomer. Så man kan som udgangspunkt ikke stille diagnosen ud fra et røntgenbillede. I nogle tilfælde k bruge kan man røntgenbillede til at udelukke en eventuel anden lidelse.
ZONETERAPI TIL HÆLSPORE
Jeg går som zoneterapeut forsigtigt til området for smerterne. Oftest er klienten så forpint, at jeg mærker inflammationen flere centimeter fra foden – der stråler varme ud mod mine hænder.
Jeg behandler fødderne, som ved enhver anden zoneterapi-behandling, for det er vigtigt at mærke alle reflekszonerne for at danne sig et billede på, hvor der skal behandles/trykkes og løsnes.
Dog er det vigtigt at sørge for en god blodgennemstrømning af hele hælområdet, da det har en utroligt god effekt – både smertelindrende men også for hele kroppen. Reflekszonen for maven har også stor værdi i behandlingen, da denne zone styrer kroppens bindevæv (Fascia).
HVAD KAN KLIENTEN SELV GØRE?
Der findes mange måde, man selv kan aflaste sin inflammation på. Her kommer blot nogle få tiltag, men det er blot at søge på ordet, og en hel pallette er at finde på nettet:
Aflastning af hælen/foden
Sørg for at gå i noget stødabsorberende fodtøj
Afhjælp evt. med et svangindlæg i skoen eller en blød sål af gumme under hælen
Få øget blodcirkulationen i hælområdet = masser området godt hver dag
Udstræk af svangsenen.